Intresset för att lära sig älvdalska ökar bland skoleleverna i Älvdalen.  Och intresset ökar också internationellt för allt som görs för att rädda språket från utdöende.

Inte mindre än 54 elever på högstadiet i Älvdalen hade valt det urgamla och hotade lokala språket  älvdalska för läsårets ”Elevens val”. Det är en riktigt glädjande siffra för de som kämpar för detta urgamla språks överlevnad.

– Ja, det är väldigt roligt att så många vill lära sig mer om älvdalska.

Det säger Ulla Schytt, en av de två personer från föreningen Ulum Dalska som arbetar helt ideellt för att eleverna ska få chansen att lära det de vill: älvdalska. Detta genom Elevens val i skolan, där eleverna får välja mellan flera olika ämnen.

– Eleverna läser älvdalska under sex lektioner, alldeles för lite för att de ska hinna med att lära sig språket förstås, men de kommer att få mer material som vi och läraren Stefan Jacobsson Schulstad har tagit fram, säger Ulla. Förhoppningsvis kan vi inspirera några av dem till att börja prata eller förkovra sig ännu mer i älvdalska, säger Ulla Schytt.

De många eleverna fick delas upp i tre olika grupper för att undervisningen skulle bli så bra som möjligt.

Ulla Schytt är pensionerad från sitt arbete som specialpedagog vid Älvdalsskolan och har stor erfarenhet av lärarjobbet. Björn Rehnström, som är den andre som arbetar på ideell basis med detta projekt, är pensionerad efter 37 år på Mora Tidning i Älvdalen.

Gösta Larsson, tidigare ordförande i Ulum Dalska, numera avliden, tillsammans med Bengt och Ulla Welin, gjorde 2008 en undersökning av antalet talare av älvdalska.

Undersökningen visade att enbart 45 barn under 15 år då pratade älvdalska. Samt att cirka 1700 boende i socknen kunde tala älvdalska, vilket är cirka 34 % av befolkningen.

Intresset för det älvdalska språket och talandet har stadigt ökat sedan föreningen Ulum Dalska bildades 1984 efter att ha minskat under många år.

I dag har intresset spritt sig till stora delar av forskarvärlden och i datapelsvärlden; ett av världens största dataspel, Minecraft, håller nu på att göras på älvdalska i en äventyrsvärld där Älvdalens kyrkby i första hand byggs upp i spelet och senare även omgivande byar och terräng.

Nyheten om detta spreds över världen för några veckor sedan. Nyhetsartikeln kom in i media  från Usa, Holland, Kina, Polen och både Tv, radio och tidningar och nätmedia också i Sverige.

Om cirka ett år beräknas detta helt kostnadsfria spel vara tillgängligt att ladda ned.

– Det är ett roligt och effektivt sätt att lära sig älvdalska, berättar initiativtagaren Christoffer Pennington, som växt upp i Usa och nu leder detta internationella projekt.

Sedan tidigare finns den världsberömda boken ”Lille Prinsen” översatt till älvdalska, Liksom Kerstin Ekmans ”Hunden”. Inom ett år kommer ytterligare en kultförklarad och världspridd bok, namnet är än så länge hemligt.

En äventyrsbok och flera sagoböcker, liksom skolmaterial och sällskapsspel är också på gång. Ulum Dalska hoppas att allt detta kommer att öka intresset för älvdalska ännu mer och att ännu fler ungdomar vill lära sig älvdalska.

BJÖRN REHNSTRÖM

Här är den första gruppen elever som ville lära sig mer om älvdalska på högstadiet. Efter novemberlovet börjar nästa grupp. Senare också en tredje grupp.
Bakre raden från vänster: Oscar Eriksson, Joel Persson, Amanda Martinsson, Vanja Stark, Daniel Norrby, Andreas Lagerberg, Johan Bosell.
Mittenraden: Elin Schröder, Ida Andersson Mogren, Elvira Dahlberg, Saga Nygren, Maja-Stina Robertsson, Soline Dahlrotn Svea Borg, Viktor Skord, Anders Vallin, Jenny Beronius.
Främre raden: Oscar Andersson, Hugo Bjurström, Evelina Andersson, Tore Johansson
Emanuel Nygren och Ida Stråhle kunde tyvärr inte vara med då bilden togs.

 

Klicka på denna länk så ser du den kinesiska artikeln Kinesisk artikel M Minecraft på kinesiska

Världsnyheten om att det världskända dataspelet Minecraft nu används för att lära barn älvdalska slog ned som lite av en bomb i hela världen. Här berättar en kinesiskspråkig nättidning om projektet, Obs detta är bara en del av artikeln.